Resepti
Tuoreesta herneestä valmistettu risotto on mitä mainioin ruoka, joka taipuu alkuruuaksi, pääruuaksi tai lisukkeeksi. Laadukkaiden raaka-aineiden ansiosta ruoka maistuu ja näyttää hyvältä.
Ainekset
n. 1,5kg tuoreita Tammilehdon herneenpalkoja
1 l kasvislientä
1 dl valkoviiniä
2 salottisipulia
3,5 dl risottoriisia (esimerkiksi Arborio)
1 dl creme fraichea
100g voita
Loraus oliiviöljyä
1 dl koskenlaskija ruoka & dippi juustoa
50 g parmesaania lastuina
70 g parmesaania raasteena
Oman maun mukaan suolaa, pippuria ja sitruunamehua (noin 2rkl)
Valmistus
Vaihe 1
Keitä vesi kattilassa ja lisää kasvisliemikuutio.
Vaihe 2
Ota vedestä noin 2dl sivuun, jätä loput kattilaan. Soseuta 2/3 osaa herneistä 2 dl kasvisliemeen. Seos voi jäädä karkeaksi, ei siis tarvitse olla aivan sileää.
Vaihe 3
Kuullota hienonnettu sipuli kattilassa voi ja oliiviöljy seoksessa muutama minuutti, mutta älä ruskista.
Vaihe 4
Lisää joukkoon riisi ja jatka hetki kuullottamista.
Vaihe 5
Lisää valkoviini ja odota sen imeytymistä hetki, jonka jälkeen lisää kasvislientä noin 1-2 dl kerrallaan. Sekoittele riisiä vähän väliä ja tarkkaile nesteen imeytymistä. Nestettä lisätään aina kun edellinen neste on lähes kokonaan imeytynyt riisiin.
Vaihe 6
Lopuksi lisätään kasvisliemeen soseutetut herneet, koskenlaskija, creme fraiche ja parmesaaniraaste.
Vaihe 7
Anna risoton tekeytyä hetki. Risoton koostumuksen tulee olla hyvin kosteaa, itse riisin kuuluu olla pehmeää, mutta purutuntumaa pitäisi riisin sisällä olla, eli riisin kuuluisi olla al dente.
Vaihe 8
Annostele risotto tarjoiluastiaan ja ripottele päälle parmesaania lastuina.
Vaihe 9
Nauti ihanan kesän makuisesta risotosta!